Historien om moderne dansk øl brygning

Øl brygning har fundet sted i årtusinder. De første beviser om brygning, nedstammer fra Ægypten, og er over 5000 år gamle. Processen med at anvende mikroorganismer til gæring, og dermed fremstille alkohol, er udviklet uafhængigt at hinanden, over hele kloden. De fleste steder hvor der har været civilisationer, har der som regel også været en form for alkoholiske drikke. De første tegn på dette i Danmark, er ca. 3400 år gamle, og kommer fra Egtvedpigens gav.

Men dette er den helt gamle historie. Skal man kigge på hvornår moderne dansk øl brygning for alvor tog fat, skal vi se tilbage på de sidste 150-200 år. Danmarks førende bryggeri, og det fjerdestørste i verden, Carlsberg, blev grundlagt i København i 1847, af den berømte visionær J. C. Jacobsen. En mand som i øvrigt var en af frontfigurende, i oppositionen mod enevælden, og den dertil indførelse af demokrati i Danmark. Han åbnede danskernes øjne op for bayersk øl, som er det størstedelen af danskerne i dag brygger. Førhen havde det næsten kun været hvidtøl, som der blev konsumeret i landet.

Med introduktionen af bayersk øl til de danske forbrugere, gik det stærkt med etableringen af andre bryggerier. Nogle eksempler er Tuborg (1875), Harboe (1883) og Albani (1859). Hurtigt begyndte danskerne primært at drikke denne type øl, som også er den mest populære i dag.

I nyere tid ser vi en lang række minder bryggerier, skyde op i det danske samfund – de såkaldte mikrobryggerier. Det som kendetegner disse bryggerier, er at de er lokale, og at øllen bliver brygget på håndværksmæssige færdigheder og traditioner. De mange nye bryggerier kan ses hos supermarkederne rundt i byerne, hvor der ofte bliver solgt lokale øl, ved siden af produkterne fra globale megabryggerier. Mikrobryggerier tør at eksperimentere meget med smag og konsistens, samt de forskellige led i brygningsprocessen. Dette har givet et fantastisk supplement til det danske udbud af øl. Der findes utallige varianter på det danske marked. Er man en øl entusiast, eller kan man bare godt lide noget velsmagende, så er det helt klart en god ide, at smage de mange lokale øl.