Sparer man penge ved discountbutikker?

Når danskerne handler dagligvare, er det typisk to steder man gør det. I det normale supermarked, eller i discountbutikken – også kaldet lavprisvarehus. Supermarkeder, som dem drevet af Dansk Supermarked og Coop, kendes ved at have et stort sortiment, af både fødevarer og dagligvare. Ifølge Danmarks Statistik, har et supermarked et areal på mindst 400 kvm. Derudover skal mindst 20% af varerne i et supermarked være non-food. Det vil sige alt lige fra bleer og tøj, til tandbørster og deodorant. Disse supermarkeder kan man finde rundt i hele landet. Dansk Supermarked står for at drive Føtex, Bilka og Netto, imens Coop ejer Fakta, Irma, Kvickly og Brugsen. Der findes også en række andre supermarkeder, som hverken er ejet af Dansk Supermarked eller Coop. Selvom handelen med dagligvare på nettet stadig er relativt begrænset, findes der dog en række hjemmesider, hvor man hurtigt kan få leveret fødevarer til døren. En af markedslederne i København på internettet, er hjemmesiden nemlig.com, som leverer dagligvarer lige til døren. Dansk Supermarked har også været ude og varsle, at de i fremtiden vil være med helt fremme, hvad angår handlen af dagligvare på internettet.

Fordele ved discountkæder

Der findes dog også en række butikker, som ikke altid opfylder Danmarks Statistik betegnelse for et supermarked. Det gælder bl.a. discountbutikkerne. Ved en discountbutik, er det primære salgsparameter en lav pris. Ved at have et forholdsvist begrænset varesortiment, kan discountbutikkerne effektivt fjerne en masse omkostninger. Forretningerne har lave lageromkostninger, og indretningen i butikken foregår effektivt, uden nødvendigvis at fokusere meget på æstetik. Det er normalt at man finder varerne i de store discountkæder, stablet på en palle eller nogle papkasser, inde i butikken. Ved at fjerne de mange omkostninger, kan discountkæderne også sælge deres produkter til en lavere pris. Det gavner den almindelige forbruger, som tager ud for at handle ind. Hvis man bare skal have fat i nogle ”standard”-varer, kan man snildt spare nogle penge, ved at vælge discountbutikker som Aldi, Rema 1000 eller Lidl.