Drop opsparingen og køb på afbetaling

Det kribler i fingrene på de fleste af os, for at få lov til at bruge penge. Man bliver nogen gange fanget i det impulsive, spontane og køber nogle ting. Tit, viser det sig at være en god idé, nogle få gange ender man med at fortryde et køb, hvis det ikke var helt velovervejet nok. På trods af det, er det værd at hylde det spontane. Det betyder, alt ikke er alt for planlagt og ting nogen gange tager en uventet drejning. Det kan være sjovt, varierende og give en enorm humørspredning. Nogle, der mener, at have forstand på folks forbrugsvaner, vil formentlig sige, at hvis man falder for noget, så skal man gå hjem og sove på det. Hvis man dagen efter, stadig gerne vil eje det, må man gå ud og erhverve sig det, for så kunne noget tyde på, at det var relevant for en at eje. Det ser vi nu lidt udover, for hvad kan der egentlig ske? Ja, man tager jo ikke ud at handle uden sin sunde fornuft. Det er rigtigt, at man kan blive fristet af noget. Ja, så må man købe det, hvis det så viser sig ikke at være noget, så er man blevet den erfaring rigere. Hver gang, at man prøver noget, bliver man en erfaring rigere. Jeg tror ikke på, at man altid skal have fortalt hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Jeg tror mere på, at man selv skal have lov til, at så i situationen, tage vurderingen, danne sig sine egne erfaringer og så få holdninger ud fra det. Det duer ikke, at vi ikke længere skal tænke selv og vi hver gang, har nogen der fortæller hvad der er rigtigt og forkert.

Opsparing til hvilken gavn?

Om man har sparet pengene op og kan betale kontant eller om man erhverver sig en ejendel og betaler efterfølgende, kan vel være det samme? Jeg ser faktisk muligheden, som i stadig større omfang er muligt, nemlig afbetaling som et rigtig godt initiativ, et godt alternativ til den almindelige tilgang til tingene. Jeg ser ikke længere den store fidus i at have en opsparing. Der var engang, hvor man fik nogle renter, der på sit kontoudtog hver kvartal gjorde en forskel, så man kunne se, at det kunne betale sig, at have penge stående i banken. Sådan ser jeg det bestemt ikke mere, hvor jeg synes kundernes fordele er helt forsvundet væk i bankernes forsøg på at optimere forretningen. Og når betingelserne for at betale på afbetaling, er blevet markant bedre i løbet af de sidste få år, ja så giver det god mening, at betale på afbetaling. Ofte, er der ingen udgifter, hvis du laver en sådan en aftale i en forretning, eller indenfor en bestemt butikskæde. De er bare interesseret i at du som kunde køber varen hos dem, så kan de godt leve med, at en del af omsætningen skal videregives til en kreditor, der står for inddragelsen af beløbet. Og du som kunde, betaler kun den pris, som varen koster, du får den bare delt ud i for eksempel 12, 24 eller 36 lige stor portioner, alt efter hvad der er mest hensigtsmæssigt for dig. Så må man sige, at det som man tidligere blev opdraget med, var at man skulle spare op til noget, for at man kunne købe den. Det er klart, at sådan behøver det ikke nødvendigvis være længere. Afbetaling er ligeså smart. Ofte har man pengene til, at blive trukket automatisk fra kontoen og så kommer der ikke noget girokort, man selv skal gå ind og betale ved lejlighed. Det kan man komme til at glemme, derfor er det også bedre, at pengene automatisk trækkes fra ens konto den første hverdag i hver måned. Så når man aldrig, at bruge pengene, for man har lige fået løn og så trækkes pengene.

Afbetaling som en aktiv del af finansieringen

Det er ikke alt, man kan købe på afbetaling og lever man hovedsageligt af disse aftaler, vil man ikke opleve den store beholdning på ens konto. Så man kan med fordel vælge med omhu, hvad man gerne vil betale som afbetaling. Der skal stadig være plads til det spontane og lade folk få deres egne erfaringer. Det handler om, at finde den helt rette balance i hvad man har på afbetaling. Hvis man så køber de spontane input på afbetaling, så er der plads til begge dele samtidig. Du må vurdere hvor mange ting, du vil betale på afbetaling samtidig. Der skal stadig være lidt penge på kontoen til øvrige udgifter, der ikke kan afregnes på denne måde.