Pas på du ikke arbejder for meget som studerende

Som du studerende, skal du passe på, ikke at arbejde for meget. I hvert fald ikke hvis du modtager statens uddannelsesstøtte, eller bedre kendt som SU. Der er nemlig en øvre grænser for, hvor mange penge, man må tjene på arbejde ved siden af. Den grænse indeholder også hvad man får i feriepenge og det kan nogen gange godt komme som en overraskelse for folk, der ikke lige har styr på, at det tæller med i hvad man må tjene for et givent indkomstår. Så hvis man i sit studieskema har rigeligt med tid til at arbejde, så må man sørge for ikke, at arbejde mere end man må tjene. Det skal fordeles ud, så man kan arbejde hele året. Alternativt, må man afmelde sin SU i en periode, for at kunne få lov til at tjene ekstra på arbejde.

Hvad gør jeg hvis jeg tjener for meget?

Ja enten, så skal du som der står ovenstående, afmelde SU for en periode, så giver det dig mulighed for at tjene ekstra. Alternativt og måske endda meget fornuftigt, så kan du indbetale alt overskydende til pension. Jeg ved godt, at det kan være surt, at gå på arbejde uden at få pengene i hånden, man arbejder sig til. Men det giver også god mening, at komme i gang med at spare op til pension i god tid. I dag bliver folk noget ældre inden de rigtig kommer i gang på arbejdsmarkedet. Folk studerer i mange år og det giver færre år til at indbetale til pension, som mange får gennem den virksomhed hvor de bliver ansat i. Indtil da, er der ikke mange der strejfer det en tanke. Det giver god mening, at indbetale pension og gerne mere end den almindelige tillægs pension, som man automatisk betaler til i forbindelse med at man får udbetalt løn. For sin egen skyld, kan man ligeså godt komme i gang med at indbetale til pension, det er bedre end at afmelde sig SU eller at ende med at skylde Skat en masse penge for at have tjent for meget.

Penge på kontoen eller job der giver mening

Tja, hvis man kan få begge dele er det jo helt perfekt. Hvis det kniber med, at finde det job, der er hundrede procent relevant for ens studie, så er det trods alt bedre, at man i det mindste har et job, så man tjener penge ved siden af sin uddannelsesstøtte. Jeg er overbevist om, at al erhvervserfaring er gavnlig for en fremadrettet. Og hvis man vil bruge det i en fremtidig jobsøgning, så kan man altid vinkle ansøgningen, således at de tidligere jobs kan være gavnligt for lige præcis det job man søger. Når blot man bliver udfordret på jobbet, man føler en tilfredshed ved de ting man laver på arbejdet og man kan se, at det gør en forskel, enten for virksomhed eller nogle mennesker, måske begge dele. Du skal føle, at det arbejder du laver gør en forskel, ellers vil din motivation i løbet af en overskuelig periode blive minimal.

For de fleste er det nødvendigt, at have indtægt ved siden af studiet, for at det overhovedet kan lade sig gøre at overleve, ellers må man i hvert fald begrænse sig. Hvis det alligevel ikke lykkes, så er det muligt at tage lån. Lån, som man så efterfølgende kan betale af, når man føler sig klar til det. Det kan være nødvendigt, for at man ikke skal leve for alt for lidt og der stadig skal være råd til, at drikke en øl, gå en tur i biografen eller købe sig et par bukser, hvis det er det man mangler. Der findes mange forskellige lån, så der er helt sikkert også et, der kan hjælpe dig godt og sikkert gennem studietiden. For dem, der har arbejde og er på grænsen til at tjene for meget, burde økonomien ikke være noget problem. Så skulle det lige være udgifter til bøger, så kommer jævnligt og som er en stor byrde i økonomien for en studerende. Det er meget forskelligt, hvordan økonomien ser ud hos forskellige studerende. Studerende, der har fået forældre til at købe ejerlejlighed, som de kunne bo i, slipper ofte med en lav husleje og det frigør noget økonomi til andre ting. Men ellers er alternativet, at man i nogle idrætsforeninger lønnes, som træner/leder, hvor man laver kørselsregnskab og derfor ikke er skattepligtig af de penge, det kan man godt gøre brug af som studerende, hvis man har evner til at være idrætsleder. Men umiddelbart, er det ikke den bedste timeløn, man får som træner, så det skal også være fordi man har lyst til at gøre en forskel for nogle. Løsningen på, at få job er mange, men det er ikke altid det lykkedes og så er et lån, et godt alternativ.  penge til forbrug