Skal jeg vælge en kassekredit eller et lån?

Alt for mange af os befinder os i en økonomisk presset situation. Finanskrisen er endnu en realitet, og arbejdsløsheden er høj. Mange af os kan kun lige betale husleje, faste udgifter og mad – og der er derfor næsten ingen penge tilbage til sjov og fornøjelser. De fleste af os drømmer om at få flere penge mellem hænderne, og mange af os er så desperate, at vi får valgt en dårlig løsning, når det for alvor brænder på. Jeg har derfor sat mig et mål om, at jeg vil undersøge, de forskellige måder vi kan låne penge på – og herudfra vil jeg finde den bedste. I denne artikel vil jeg fokusere på det interessante tilbud om at oprette en kassekredit, som jeg fik i banken forleden dag.

Hvad er en kassekredit?

En kassekredit i banken er et lovligt overtræk på din konto. Det vil sige, at du har lov til at trække flere penge fra din konto, end du egentligt har. Du vil i samarbejde med banken sætte et maksimalt beløb, som du kan trække din konto over. De fleste mennesker synes, det er rart at have en lille kassekredit, og mange har en kassekredit på 5.000 kr. – 10.000 kr. Skulle man i en måned blive overrasket af uforudsete udgifter eller store regninger, så kan man trække sin konto over uden, at man får en sur bankrådgiver i røret med det samme. De fleste bruger altså en lille kassekredit, som en økonomisk reserve. Det lyder jo alt sammen meget godt, men personligt kan jeg se flere ulemper end fordele ved en kassekredit.

Banken forsøgte at sælge mig kassekreditten på følgende fordele:

–          Kreditten er gratis at oprette
–          Du betaler kun renter for kreditten, når du bruger den
–          Du bestemmer selv, hvornår og hvor meget du vil afdrage på kreditten

Den første fordel er i og for sig god nok. Det koster nemlig penge at stifte et almindeligt lån i banken, såvel som udenom banken. Men jeg mener ikke, at man skal oprette en kassekredit, hvis man faktisk ønsker at oprette et lån. Grunden til dette vil jeg behandle senere.

Vil man drage fordel af de første to fordele, så kan man sige, at det ikke koster penge at have en kassekredit, hvis man ikke bruger den. Men hvis man ikke bruger kassekreditten, hvorfor i alverden skulle man så have den?

Hvorfor skal man vælge en kassekredit?

Kend dine økonomiske behov.

Kend dine økonomiske behov

Vil man have tryghed ved at have en økonomisk reserve, så kan man godt vælge at oprette en kassekredit. Det er nemlig billigere at have en kassekredit, end at trække sin konto over uden, at man har en aftale med banken om, at det er i orden. Men man skal være meget realistisk, når man opretter en kassekredit. Man skal for det første være realistisk omkring, hvilket beløb man ønsker at have på sin kassekredit. Banken vil sandsynligvis foreslå, at man opretter en kassekredit på 10.000 kr., hvis den skal være lille. Men hvor mange gange har du manglet 10.000 kr. akut? En kassekredit er egnet som supplement til ens almindelige løn. Har man behov for at bruge 300-500 kr. til mad sidst på måneden kan en kassekredit være ganske fornuftig. Man undgår at skulle betale oprettelsesgebyrer for et lån, og kreditten betales automatisk tilbage, så snart man får løn.  Men skal man bruge penge på forbrugsvarer eller anden luksus, så skal man ikke vælge kassekreditten.

Jeg anser det største problem ved en kassekredit for at være det manglende krav om afdrag. Kassekreditten har nemlig en heftig rente. Det er dyrt at være i overtræk på kassekreditten, og får man lavet en stor kassekredit, så kan man risikere, at man er i minus hele tiden. Så snart der går løn ind på ens konto, bliver pengene ’’slugt’’ af det overtræk man har på kassekreditten, og man trækker derfor sin konto over igen. Det er en ond cirkel. Man har aldrig et rentestop, og kassekreditten kan vokse sig meget stor, meget hurtigt.

Almindelige lån har heller ikke rentestop, men et almindeligt lån har alligevel betydeligt mindre renteomkostninger end en kassekredit. Det vil altid være billigere at optage et forbrugslån, end at låne pengene gennem en kassekredit. Desuden nedbringes lån kontinuerligt gennem månedlige afdrag, mens en kassekredit kan vokse sig større og større uden, der nogensinde bliver afdraget på den. Man betaler renter af sin restgæld på både en kassekredit og et almindeligt lån, og man vil derfor konstant få færre renteudgifter for et almindeligt lån, mens man med kassekreditten vil få flere og flere renteudgifter i takt med at kassekreditten overtrækkes mere.

Jeg vil derfor anbefale, at man vælger et almindeligt lån såsom kviklån, frem for en kassekredit, hvis man vil have flere penge mellem hænderne. Vil man have en økonomisk reserve, vil jeg mene, at man skal oprette en lille kassekredit i stedet for bare at trække sin konto i minus.